Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, după ședința Biroului Permanent Național al partidului, că PSD a decis în unanimitate să nu susțină proiectul de lege propus de PNL, care i-ar oferi președintelui Klaus Iohannis posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare.
Lucian Romașcanu a subliniat că, în opinia PSD, nu se pot adopta legi dedicate unei singure persoane.
Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea inițiative, pentru că, totuși, suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe, a declarat senatorul social-democrat.
Deși PNL nu a solicitat oficial sprijinul PSD pentru acest proiect, purtătorul de cuvânt al PSD a menționat că, având în vedere demersul în Parlament, era de așteptat ca PSD să își exprime un punct de vedere în ședința BPN.
PSD s-a pronunţat pe oportunitatea politică şi mai departe este problema celor din PNL dacă vor să meargă înainte cu proiectul şi în ce formă. Politic, nu putem vota o lege pentru o singură persoană, a adăugat Lucian Romașcanu.
Senatorul PSD a evidențiat că decizia este una politică, afirmând că „nu putem la fiecare 20 de ani să avem această discuție”.
Romașcanu a subliniat că o astfel de măsură legislativă ar trebui să vizeze un grup mai mare de persoane și să fie analizată în mod responsabil.
Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenții pot candida la alegerile parlamentare, o vom face într-un moment în care nu mai sunt două luni până la alegeri.
Acesta a adăugat că această inițiativă nu este o prioritate pentru Partidul Social Democrat.
Săptămâna trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache au depus o propunere legislativă care prevede că președintele României poate candida ca independent, în ultimele trei luni ale mandatului, pe listele unui partid sau ale unei alianțe la alegerile parlamentare. (detalii AICI)
Modificarea vizează Legea 208/2015, prin introducerea la art. 52 a sintagmei „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.
Sursa FOTO: Alexandra Pandrea – Gândul
CITEȘTE ȘI: